Peter Fjelstrups Vej 12
3250 Gilleleje
70230330

Arrangementer

tirsdag 12. oktober

Livestream: Yngre med årene v/overlæge, Dr. Med Bente Klarlund Pedersen


A

  tirsdag 12. oktober

  2t 00min

  Ikke vurderet

  Livestream: Yngre med årene v/overlæge, Dr. Med Bente Klarlund Pedersen

  19:00
  A - Unummerede - BIO 2
  VÆLG SPILLETIDSPUNKT
  A
  Livestreamforedrag fra Aarhus Universitet: Yngre med årene v/overlæge, Dr. Med Bente Klarlund Pedersen.

  Bio 2 den 12.10.2021 fra 19 - 21.

  Billetpris kr. 20,- incl. et glas bobler (cava).

  Forskning viser, at ikke bare din livsstil, men også din livsindstilling er med til, i et vist omfang, at bestemme, om du vil dø som en rask 90-årig eller som en syg 80-årig. Du kan forsinke aldringen af dine celler og dermed af din krop.

  Overlæge, Dr. med fra Rigshospitalet i København, Bente Klarlund har været med til at sætte fysisk aktivitet og sundhed på den politiske dagsorden, ligesom hun er forfatter til en lang række videnskabelige tidsskrifter og bøger.

  I dette live-streamede foredrag fra Aarhus Universitet vil Bente Klarlund fortælle om de muligheder, der er for at forsinke alderdommen.

  Ungdommens kilde er fundet, og den består bl.a af en række forskningsbaserede livsstilsråd, som styrker den fysiske og mentale sundhed. Det handler om sund kost, absolut ingen røg, vin i moderate mængder og rigeligt med bevægelse og søvn. Det er også vigtigt at undgå unødig bekymring og at have fokus på det, der giver livet mening. Det handler bl.a om familie og venner, at deltage i frivilligt arbejde eller på andre måder at tænke ud over sig selv.
  Biografpremiere: Tirsdag 12. oktober
  Instruktion: Dr. Med Bente Klarlund Pedersen
  Skuespillere: Dr. Med Bente Klarlund Pedersen
  Spilletid: 02:00
  Censur: Ikke vurderet

  søndag 24. oktober

  Cross, Rugsted, Schack og Hemmer


  A

   søndag 24. oktober

   2t 00min

   Ikke vurderet

   Cross, Rugsted, Schack og Hemmer

   16:00
   A - Mezzaninen
   VÆLG SPILLETIDSPUNKT
   A
   Koncert med Cross, Rugsted, Schack & Hemmer Cross, Rugsted, Schack og Hemmer

   Billy Cross Band er klar til at gøre det de er absolut bedst til - øse ud af spilleglæde. Billy Cross spiller fordi han ikke kan leve uden, og det skinner tydelig igennem til koncerterne med Cross, Rugsted, Schack, & Hemmer.

   The Trio from Hell blev dannet I 1997 efter Billy forlod Delta Cross Band. Mik Schack ringede til Billy og sagde: "Lad os tage ud at spille og lave lidt sjov. Du skal ikke sidde hjemme og glo ind i væggen, du skal stå på en scene!"

   Billy, der var enig med Mik, ringede straks til Flemming Ostermann og så var trioen en realitet.

   Billy Cross på guitar og sang, Flemming Ostermann på bas og Mik Schack på… vaskebræt!

   De begyndte at spille rundt omkring i København og blev hurtigt populære blandt folk, der var til ’Real Rock’n’Roll’!

   Og det bliver til over 50 koncerter om året.

   ’Drengene’ spiller alt den bedste musik fra Billy’s karriere som solo artist og med Delta Cross Band og fra Amerikas musikalske barndom: autentisk Rock, Blues, Rhythm and Blues & Country – hele kataloget af - great music - der blev elektrificeret i 50’erne og 60’erne, med den ene lille forskel at The Trio From Hell har lagt turboen på, når de spiller, så det lyder som noget I retning af Led Zeppelin og Eddie Cochran og ingen andre lyder sådan: En Power Trio med et vaskebræt - rigtig stærk Rock and Roll!

   Til koncerten i Kulturhavn Gilleleje er Ostermann midlertidigt afløst af Rugsted der er kommet med på bas og de har fået den nok mest efterspurgte og dermed anvendte organist og keyboardspiller, Dan Hemmer med. Hemmer spiller bl.a. også med Savage Rose , Dissing, Dissing & Las.
   Biografpremiere: Søndag 24. oktober
   Instruktion: Cross, Rugsted, Schack og Hemmer
   Skuespillere: Cross, Rugsted, Schack og Hemmer
   Spilletid: 02:00
   Censur: Ikke vurderet

   tirsdag 9. november

   Den inderste kerne (via livestream fra Aarhus Universitet)


   A

    tirsdag 9. november

    2t 00min

    Ikke vurderet

    Den inderste kerne (via livestream fra Aarhus Universitet)

    19:00
    A - Unummerede - BIO 2
    VÆLG SPILLETIDSPUNKT
    A
    Den inderste kerne - Gratis Naturvidenskabeligt foredrag livestreamet fra Aarhus universitet.

    Hør om den danske seismolog, matematiker og jordskælvsekspert Inge Lehmanns liv og forskningskarriere. Inge Lehmann (1888-1993) studerede bl.a. seismiske trykbølgers hastighedsfordeling i Jordens indre på grundlag af jordskælvssignaler fra fjerne jordskælv optegnet på danske, grønlandske, europæiske og amerikanske seismografer.

    Inge Lehmann blev verdensberømt ved at opdage Jordens indre kerne. Tidligere troede man at hele kernen var flydende, men ved at analysere seismogrammer kunne hun i 1936 fremsætte den skelsættende teori at der inderst i den flydende kerne er en indre kerne der har andre fysiske egenskaber end materialet i Jordens andre dele - altså skallerne udenom.

    Inge Lehmann blev internationalt kendt for sin forskning før hun blev kendt i Danmark. Da hun i 1950’erne blev inviteret til USA for at forske, kom hendes arbejde ydermere til at spille en rolle under Den Kolde Krigs atomvåbenkapløb. Desuden studerede hun også Jordens ydre, stive stenskal - kaldet lithosfæren - i Europa og Nordamerika og har fået opkaldt en skilleflade efter sig, Lehmann-diskontinuiteten.

    Som verdens første kvindelige seismolog mødte Inge Lehmann meget modstand i det danske naturvidenskabelige miljø, der i høj grad var en lukket herreklub, domineret af hendes chef, astronomen Niels Erik Nørlund, og fysikeren Niels Bohr. Hendes karriere og den videnskabelige hæder og anerkendelse tog først fart da hun blev pensioneret. Som 99-årig udgav Inge Lehmann sin sidste videnskabelige artikel. Hun blev 104 år og døde i 1993.

    I foredraget vil forfatter Lotte Kaa Andersen give os udpluk af Inge Lehmanns liv og forskningskarriere med afsæt i sin biografiske roman om Inge Lehmann, 'Den inderste kerne', som hun udkom med i maj 2021. I sin research til bogen har Lotte bl.a. talt med Inge Lehmanns familie og fået adgang til private breve, personlige papirer og en dagbog som ingen kendte til.

    Undervejs vil geofysiker David Lundbek Egholm redegøre for relevante geovidenskabelige aspekter for at forklare Inge Lehmanns forskningsresultater og deres betydning.
    Biografpremiere: Tirsdag 9. november
    Instruktion: ofn.au.dk
    Skuespillere: ofn.au.dk
    Spilletid: 02:00
    Censur: Ikke vurderet

    tirsdag 23. november

    Vores cellers saltbalance (via livestream fra Aarhus Universitet)


    A

     tirsdag 23. november

     2t 00min

     Ikke vurderet

     Vores cellers saltbalance (via livestream fra Aarhus Universitet)

     19:00
     A - Unummerede - BIO 2
     VÆLG SPILLETIDSPUNKT
     A
     Vores cellers saltbalance - Gratis Naturvidenskabeligt foredrag livestreamet fra Aarhus universitet

     Vores celler er helt afhængige af salt. I cellernes membraner sidder en lillebitte nanomaskine - kaldet natrium-kaliumpumpen - som omhyggeligt sorterer forskellige saltioner. De seneste års forskning har vist at fejl i pumpen medfører sjældne sygdomme.

     Langt de fleste danskere spiser rigeligt salt hver dag. Det er let at skaffe, og det får vores mad til at smage meget bedre.

     Når mennesker og andre dyr er så glade for salt, skyldes det at vores kroppe og celler er helt afhængige af det. Det almindelige køkkenbordssalt består af natrium- og klorid-ioner, og når vi spiser salt, sorterer vores celler meget omhyggeligt ionerne. Vores celler kan nemlig udnytte ubalancen i de elektrisk ladede ioner til mange forskellige opgaver - ligesom den elektriske strøm i din stikkontakt kan bruges til at drive både køleskabet og computeren.

     Ioner danner grundlaget for at vores nerveceller kan sende de signaler der bliver til vores sansninger og tanker, for at hjertet kan slå og for at sædcellen kan svømme hen til ægget.

     Fordi ionbalancen i vores celler er så vigtig, kan det føre til sygdom hvis balancen påvirkes af en arvelig gen-defekt. Og når fx skorpionen og fingerbølplanten er så farlige for os, er det netop fordi de begge har udviklet giftstoffer der ændrer ionbalancen.

     Den primære ion-sorteringsmaskine i kroppen er natrium-kalium-pumpen i cellernes membraner. Natrium-kalium-pumpen blev første gang beskrevet af den aarhusianske forsker Jens Christian Skou i 1957. Den opdagelse fik han Nobelprisen for i 1997, og der forskes stadig meget i at forstå den komplicerede pumpe. Og den bliver ved med at overraske os. De seneste ti år er vi både begyndt at få en detaljeret forståelse af hvordan pumpen virker som en lillebitte nanomaskine, og vi har opdaget at fejl i den kan give forskellige sjældne sygdomme.
     Biografpremiere: Tirsdag 23. november
     Instruktion: ofn.au.dk
     Skuespillere: ofn.au.dk
     Spilletid: 02:00
     Censur: Ikke vurderet

     fredag 26. november

     Jane & Shane JULEKONCERT


     A

      fredag 26. november

      2t 00min

      Ikke vurderet

      Jane & Shane JULEKONCERT

      20:00
      A - Mezzaninen
      VÆLG SPILLETIDSPUNKT
      A
      Kom i julestemning med Jane & Shane, der spiller en sprudlende og hjertevarm koncert med nye og traditionelle julesange fra Irland, England og Skandinavien.

      Der bliver gensynsglæde i Kulturhavn Gilleleje når Jane & Shane igen spiller deres forrygende musik. Sidst havde vi en herlig oplevelse af en intens og overbevisende spilleglæde og energi. Jane & Shane hører til blandt de mest populære navne på den danske musikscene. En forrygende, velspillende og charmerende duo, der altid er garant for en god koncert, uanset hvor de spiller!

      Til julekoncerten i Kulturhavn Gilleleje har Jane & Shane håndplukket en række gamle og nye irske sange, som "Miss Fogarty's Christmas Cake" (med historien om et tilfælde af julemads-forgiftning...), men spiller også en smuk vinter-klassiker af Vivaldi.

      Fortællinger om muntre irske juletraditioner, keltiske julesange og engelske "Christmas carols" blandes med nordiske jule-valse og de danske favoritter er naturligvis også med, når violin- virtuosen Jane møder Shanes guitar, bodrán og stemme.

      Og resultatet? Et uimodståeligt "Christmas- blend!"

      Engelske Jane Clark (violin) og irske Shane Donnelly (guitar, irsk tromme og vokal) har deres musikalske afsæt i den irske/britiske folkemusik. En musiktradition, der har præget dem siden barnsben, og som derfor ligger dybt forankret i deres personlighed og musikalske stil. Når de går på scenen, er deres energi og ubetingede tilstedeværelse så overbevisende og intens, at det er umuligt ikke at lade sig rive med og føle musikkens energi forplante sig i krop og sjæl.

      "Deres udstråling må gøre en koncert meningsfuld - selv for døve!" - NIELS HAUSGAARD
      Biografpremiere: Fredag 26. november
      Instruktion: Jane & Shane
      Skuespillere: Jane & Shane
      Spilletid: 02:00
      Censur: Ikke vurderet